Influencer marketing – En trend eller strategi som är här för att stanna?

 

Att influencersamarbeten numera är en vanligt förekommande marknadsföringsstrategi har väl knappast undgått någon. Varje dag möts vi av innehåll där varumärken teamat ihop sig med influencers. Förmodligen gör vi det som oftast i våra sociala kanaler, men även på mejlen och när vi besöker diverse hemsidor. Strategin är definitivt het just nu, men hur kommer den stå sig framöver?

Jag minns att en del lärare siade om att Influencersbubblan snart kommer att spricka i början av min utbildning 2018. De farhågor de såg var att förtroendet för influencerna skulle komma att undermineras, delvis till följd av att de samarbetar med alla möjliga varumärken vilket kan väcka misstankar om att det inte är genuint utan handlar om pengar.

I en studie från samma år konstaterade man dock en annan framtidssyn bland varumärkes- och marknadsstrategers på ledande företag runt om i världen, såsom Microsoft och Adobe, när man undersökte deras syn på influencer marketing (Solis 2018, 33). Baserat på de 102 svar på det frågeformulär man skickat ut kunde man konstatera att 55 procent av respondenterna planerade lägga mer pengar på Influencer Marketing under nästkommande år (Ibid, 6), för de som redan spenderat över 250 000 dollar på det var siffran högre, 67 procent. Samtidigt trodde 57 procent att Influencer Marketing skulle komma att vara integrerat i samtliga marknadsföringsaktiviteter tre år framöver (Ibid, 20), alltså år 2021.

Nu är det 2020 och tecken på att den så kallade influencerbubblan är på väg att brista lyser med sin frånvaro om ni frågar mig. Så sent som idag fick jag mejl om att influencerna Alice Stenlöf och Viktor Frisk släppt smyckeskollektioner för Guldfynd och antalet klädkollektioner som släpps med namn som Bianca X Nelly.com (Nelly U.Å.), Moa Matsson X Bubbleroom (Bubbleroom U.Å.) och Linn Ahlborg X NA-KD (NA-KD U.Å.) tycks hagla ner.

 

 
 
 
 
 

 

Modebranschen har verkligen insett värdet i denna typ av marknadsföring, vilket kan förklaras av att förtroende för produkter och varumärken är en viktig faktor inom denna bransch (Sharma 2016, 46). När vi ska införskaffa produkter inom denna kategori vill vi gärna att någon vi litar på bekräftar att vi gör ett bra köp. Här inkluderar ”någon vi litar på” familj och vänner men även andra vars intygande vi värdesätter, såsom kändisar och influencers (Ibid, 46). När vi ser en influencer använda en produkt i sin vardag får vi information om produkten, hur den används och varför den är bra utan att företaget som ligger bakom den själva försöker övertyga oss om det genom att rada upp en herrans massa USP:ar (Unique Selling Point). Det blir därför inte lika påtagligt att någon försöker sälja på oss något och vi tenderar istället uppfatta det som att influencern ger oss en ärlig rekommendation baserat på välvilja, vilket underlättar för oss i beslut om köp (Ibid, 47). 

Det finns alltså klara fördelar med influencer marketing ur kommersiell synvinkel och en ytterligare är att strategin kan bli en framgångsfaktor oavsett vad det är man säljer/förespråkar. Men liksom Emelie Karlsson, PR & Social Media Coordinator på Jotex, uttrycker det så gäller det att man samarbetar med rätt influencer för att det ska resultera i en trovärdig och stark röst (Ceasar 2020). Det finns även vetenskapligt belägg för detta, däribland en artikel baserad på två studier där man kom fram till att matchningen mellan influencer och produkt är väsentlig för hur samarbetet faller ut.

Exempelvis handlar det inte enbart om att samarbeta med influencers som har så högt följarantal som möjligt, även om det i regel innebär att influencern har större inflytande (De Veirman, M., Cauberghe, V. & Hudders, L. 2017, 813). I vissa fall, som när man vill göra reklam för en unik produkt, är det snarare mer strategiskt att fokusera på influencers med lägre följarantal för att inte rasera känslan av att produkten är unik (Ibid, 813-814). Vidare är det viktigt att influencerns nisch matchar produktens för att samarbetet ska uppfattas som äkta i målgruppens ögon (Ibid, 814). 

Trovärdighet är onekligen en grundpelare i resonemanget om influencer marketing, och liksom i våra privata relationer är det något man måste förtjäna. För att inte äventyra den genom att sätta dödsdömda samarbeten till världen (som i sin tur kan fläcka ner både varumärken och influencers image) tror jag man behöver utarbeta stadiga strategier för hur man ska jobba med den här typen av marknadsföring och se till att man inte gör samarbeten med personer som samarbetar med allt och alla. Samt säkerställa att de är en trogen röst på den marknad man själv verkar inom. Gör man det tror jag fenomenet kommer ha en given plats i många organisationers marknadsföringsmix ett bra tag framöver.

 
 

Källförteckning
Bubbleroom. U.Å.. Moa Mattsson X Bubbleroom.
https://www.bubbleroom.se/sv/moa-mattsson-x-bubbleroom-aw20 (hämtad 2020-10-23)

Ceasar, V. Julia. 2020. Cure Media gör influencerkampanj med tillsammans med Jotex. Resumé. 17 augusti.
https://www.resume.se/marknadsforing/kampanj/cure-media-gor-influencerkampanj-tillsammans-med-jotex/ (hämtad 2020-10-23)

De Veirman, Marijke, Cauberghe, Veroline & Hudders, Liselot. 2017. Marketing through Instagram influencers the impact of number of followers and product divergence on brand attitude. International journal of advertising 36(5): 798-828. doi: https://doi-org.proxybib.miun.se/10.1080/02650487.2017.1348035.

NA-KD. U.Å.. Linn Ahlborg X NA-KD. 
https://www.na-kd.com/sv/linnahlborgxnakd(hämtad 2020-10-23)

Nelly. U.Å.. Bianca X Nelly.com.
https://nelly.com/se/bianca-x-nelly-the-collection-campaign-36329/(hämtad 2020-10-23)

Sharma, Sourabh. 2016.  Beaty under the influnce - Why trust is at the center of the industry’s influencer marketing revolution. GCI. September. Illinois: Allured Business Media.

Solis, Brian. 2018. Influence 2.0 – the future of Influencer Marketing.
https://www.toprankmarketing.com/wp- content/uploads/2017/02/Influence_2.0_The_Future_of_Influencer_Marketing.pdf

 

 

 

0 kommentarer